Home / 0
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

CONCIERTO CON MODERACIÓN / PAULINE VIARDOT-GARCIA. CANTANTE Y COMPOSITORA

novembre 2 / 19:30 20:40

Preu Entrada lliure

Concert organitzat per la Fundación Goethe, a càrrec de Larissa Wäspy (soprano), Claus Temps (baix-baríton) i Heike Bleckmann (piano, concepció i textos).

Presentarà i ens narrarà la història d’aquesta artista Ramón Nausía.

El concert amb moderació segueix algunes estacions en la vida de la simpàtica i universal artista Pauline Viardot-Garcia, que al principi de la seva carrera internacional també va visitar Espanya, el país d’origen de la seva família, amb motiu d’una gira de concerts de diversos mesos.

Són importants els anys a Baden-Baden. Allí, al costat de la seva bona amiga Clara Schumann, es comptaven entre els seus convidats a Johannes Brahms i nombroses personalitats de gairebé tots els àmbits de la vida pública.

En l’inspirador ambient de la “capital estiuenca d’Europa”, no sols va escriure nombroses i meravelloses composicions de cançons sobre textos en diversos idiomes, sinó també la majoria de les seves famoses operetes de saló, per a les quals Turgenjev va escriure els llibrets i va participar en les parts parlades.

La catàstrofe de la guerra franc-germànica va posar fi a l’època feliç de la ciutat balneari alemanya i va destruir el somni d’una Europa unida almenys en l’art, la música i la literatura.

Però fins i tot després del seu retorn forçat a París, la compositora no es va desanimar. Encara li quedaven quaranta anys de vida fructífera, durant els quals va conrear els intercanvis amb la jove generació de músics francesos en el seu saló, va ensenyar a la futura elit vocal i va enriquir el repertori de cançons amb nombroses obres originals pròpies. Al juliol de 2021 se celebra el bicentenari del seu naixement.


A càrrec de

Larissa Wäspy: soprano
Claus Temps: baix-baríton
Heike Bleckmann: piano, concepció i textos

Presenta: Ramón Nausía


Pauline Viardot-Garcia

“Temperament espanyol, educació francesa i simpatia alemanya”: amb aquestes paraules Franz Liszt va caracteritzar al seu antic alumne de piano. A més, va escriure: “Ella uneix les peculiaritats de les diferents nacionalitats de tal manera que un no concediria a cap nació en particular un dret exclusiu sobre ella, sinó que voldria cridar a l’art la pàtria de la seva lliure elecció i amor…”.

Nascuda en el si d’una família espanyola de cantants i criada a París, Pauline García va renunciar a la carrera de pianista després de la primerenca mort accidental de la seva germana, la cèlebre diva de l’òpera María Malibrán, i es va convertir ella mateixa en una de les majors intèrprets vocals del segle XIX.

La músic era un geni cosmopolita de la comunicació. Podia comunicar-se amb fluïdesa en sis idiomes. Va reunir l’elit cultural d’Europa en el seu saló, que va establir i va dirigir durant tota la seva vida després del seu matrimoni amb l’editor, director i demòcrata convençut Louis Viardot.

Pauline Viardot-García també es va revelar com una notable compositora. En algunes de les seves cançons va tractar els temes socials de la seva època: el desig de llibertat personal i política i la igualtat de les diferents classes socials. Va abordar repetidament l’escandalosa discriminació de les dones en el segle XIX. Amb el seu “amic de l’amor”, el cèlebre escriptor rus Ivan Turgenjev, va compartir l’avorrició de la servitud que encara prevalia a Rússia.


Oranitza


On?

El Teatre de Sarrià

Carrer del Pare Miquel de Sarrià, 8
Barcelona, Catalunya, AK 08034
+ Mapa de Google
932039772