Home / 0
Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

EL DOCUMENTAL DEL MES | Memòries del tsunami

abril 17 / 20:30 abril 30 / 20:30

Dilluns 17 d’abril | 20:30h
Diumenge 30 d’abril | 20:30h
Preu 3€ | Entrada lliure per persones associades
França (2019). 68 minuts.
VO en japonès, subtitulada en català.

Una història sobre fantasmes i esperits mostra com les onades del tsunami que va trasbalsar el Japó segueixen vives en l’imaginari col·lectiu.

Observem amb incredulitat, la construcció d’un espigó immens al llarg de 400 km que bloquejarà per complet l’obertura al mar dels pobles de la costa de Tohoku.
L’11 de març de 2011, un tsunami sense precedents va assolar el Japó, deixant al seu pas més de 15.000 persones mortes i un país devastat. Aquesta onada mortífera va ser conseqüència d’un terratrèmol de magnitud 9 que havia tingut lloc aquella mateixa matinada. Per als habitants de la ciutat de Sendai, capital de la prefectura de Miyagi, el mar s’ha acabat convertint en un element hostil. Des d’aleshores s’està construint un espigó immens mentre els desapareguts tornen a assaltar la vida des de les profunditats del mar. Igual que el mur antitsunamis s’estén per la costa, es multipliquen també els casos de fantasmes i esperits que tornen a casa arreu del litoral japonès. El món visible i l’invisible conflueixen en aquesta terra de ningú que tot just s’està començant a reconstruir i a recuperar de la gran onada devastadora.
Un recorregut misteriós i poètic a través de testimonis supervivents de la catàstrofe que mostren amb profunditat emocional com el tsunami va afectar les seves vides i com mantenen la creença que els esperits de les víctimes segueixen presents, fins al punt que es converteixen en reals. Cada imatge, soroll i sensació ens transporta a un món a mig camí entre la vida i la mort, on l’absència dels éssers estimats es fa més palpable que mai.

Premis i festivals

DocsBarcelona Film Festival – Espanya, 2020
Salem Film Festival – EUA, 2020
Cinéma du Réel – França, 2019
IDFA – Països Baixos, 2019

Guió i direcció: Hélène Robert i Jeremy Perrin
Edició: Laurent Leveneur
Música: Elg
Disseny de so: Jeremy Perrin
Producció: La Société des Apaches i Baldanders Films
Distribució: DocsBarcelona Distribution

Els directors

Hélène Robert és realitzadora de documentals i fotògrafa formada en Belles Arts, i també col·labora en revistes i publicacions. La seva obra visual explora diversos àmbits de la vida real, com els guàrdies de presons, les verges consagrades i els caçadors corsos.
Jeremy Perrin és titulat en Ciències Polítiques i va començar a escriure per a projectes culturals, com una sèrie per a ràdio sobre la nova escena del jazz.
Robert i Perrin van començar a treballar plegats durant realització de la seva primera pel·lícula A praga – La plaie, un estudi de Porto a través de les llegendes d’animals d’aquesta ciutat.